Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój
Na słowo „naleśnik” przychodzą nam na myśl zwykle cienkie placki ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jednak naleśniki mogą mieć różne formy i smak. Dziś właśnie zaprezentujemy wam przepis na grube naleśniki z tysiącem dziur. Ten marokański specjał jest ostatnio prawdziwym hitem, a robi się go równie prosto, jak klasyczne naleśniki.
Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur – kilka słów o tym specjale
Naleśniki z tysiącem dziur znane są również pod nazwą „baghrir”. Jest to niezwykle smaczne danie kuchni marokańskiej, które popularne jest także w innych krajach Afryki Północnej. Nazwa tych naleśników pochodzi od charakterystycznego wyglądu. W czasie smażenia na ich powierzchni powstaje bowiem mnóstwo małych dziurek. Tworzą się one pod wpływem działania drożdży i doskonale chłoną dodatki.
Naleśniki z tysiącem dziur robi się z mąki pszennej, semoliny, drożdży, jaj, mleka, wody i soli. Gdy wymieszane ciasto wyrośnie, smaży się z niego placki. Co ciekawe do ich smażenia nie używa się tłuszczu, a naleśniki smaży się tylko z jednej strony. Baghriry są lekko puszyste i delikatne w smaku. A oto dokładny przepis na ten specjał.
Jak zrobić naleśniki z tysiącem dziur?
Do przygotowania naleśników z tysiącem dziur używa się semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Jeśli jednak macie problem z jej zakupem, możecie ją zastąpić kaszą manną (tę otrzymuje się z pszenicy zwyczajnej).
Przepis: Naleśniki z tysiącem dziur
Marokańskie naleśniki baghrir
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- marokańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 30 g drożdży
- 450 ml wody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka semoliny
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Rozmieszanie drożdżyDrożdże wkrusz do letniej wody, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z semoliną i solą, dodaj jajka z mlekiem, a potem mieszając, dodawaj stopniowo wodę z drożdżami. Gładkie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej beztłuszczową patelnię. Chochelką wylewaj na nią porcje ciasta, tak by otrzymać dość grube naleśniki. Smaż je tylko z jednej strony, aż ciasto z wierzchu zastygnie.
Z czym podawać naleśniki z tysiącem dziur?
Baghriry podaje się ze słodkimi dodatkami. Zwykle jest to miód, często wymieszany z płynnym masłem, ewentualnie syrop klonowy, masło klarowane lub dżem. Naleśniki te można serwować na śniadanie, deser lub przekąskę.